Orkestern

Njudungsorkestern då och nu. En lång historia!

Den 8 januari 1967 bildades Njudungsorkestern av en grupp blåsmusikintresserade ungdomar som hade sitt musikaliska förflutna i Vetlanda skolmusikkår. Njudungsorkestern bestod ursprungligen av 15-talet medlemmar men medlemsantalet växte successivt under de kommande åren. Orkesterns förste ordförande var Håkan Lindberg, som några år senare tog initiativ till en drillflicksgrupp. 1974 startade träningen för orkesterns första drillflicksgrupp, eller "Honnörsflickorna" som de kallades i det första tidningsreportaget. Ett av de första, och också storslagna framträdandena, var i samband med Kung Gustav den VI:s besök i Vetlanda under sin eriksgata. Vid varje 10-årsintervall under vår historia har vi firat jubileum med pompa och ståt i Vetlanda.
En del bilder från dessa tillfällen kommer efterhand att finnas i fotogalleriet. Under åren har vi också hunnit med många utflykter utomlands där vi medverkat med både parad och konsertprogram vid festivaler i Norge, Danmark, Tyskland, Tjeckien. Några skivinspelningar har det blivit under åren av vilka den första, "Under Blågul Fana" blev klar 1977. Tio år senare släpptes LP nummer 2, "Växlande Vindar" och 2002 spelades CD:n "Blåsmix" in i Sveriges Radio:s studio i Jönköping.

Under 1980-talet framträdde orkestern flera år i rad tillsammans med kända artister som Lasse Lönndahl, Sonja Stjernquist, Per Grundén, Loa Falkman, Rolling Phones m. fl. Under senare halvan av 80-talet arrangerade vi också "temashower" för sittande middagsgäster i samarbete med Vetlanda Stadshotell. Föreställningar med teman som Good Old Days, Tyrolerafton, Sydamerikansk afton, Jorden runt.... sålde snabbt slut.

Som lite kuriosa kan nämnas att vi fick äran att stå för musik och drilluppvisning vid prins Carl-Philips studentexamen 1999 vid Lundsbergs Internatskola med flera ur kungafamiljen som åskådare.